wtorek, 5 lutego 2013

Tort brzoskwiniowy

Tort ten przygotowałam w ostatnią sobotę na wspólne urodziny Uli i Basi. Jedna z nich skończyła 4 lata, a druga, jej mama....nieco więcej.
Przepis na biszkopt, który zastosowałam akurat w tym przypadku, warto zapamiętać, ponieważ może mieć uniwersalne zastosowanie. Może być bazą do tortów, tak jak w tym przepisie, może stanowić spodnią warstwę do ciasta z galaretką i owocami, może także, jeśli przed pieczeniem wymieszamy ciasto z owocami lub bakaliami, służyć jako doskonałe ciasto samo w sobie. Jest naprawdę niezawodne.

Składniki na biszkopt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Składniki do przełożenia i przyozdobienia tortu:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka (do przygotowania budyniu)
  • 1 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru (do przygotowania budyniu)
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  • listki mięty
Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Ubijać jajka dosypując stopniowo cukier, aż będą białe i puszyste, ok. 5-7 minut. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać, po czym stopniowo dodawać po jednej łyżce do masy jajecznej, ale już nie ubijać, a jedynie delikatnie wmieszać mąkę za pomocą widelca. Chodzi o to, by ciasto nie utraciło lekkości. Kiedy już cała mąka połączy się z masą jajeczną, dodać olej po jednej łyżce i także za pomocą widelca połączyć z ciastem.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków ani dna niczym nie smarować. Dzięki temu biszkopt równo wyrośnie (natłuszczone boki mogą spowodować, że nasiąknięte tłuszczem ciasto wolniej urośnie w piekarniku). Piekarnik nastawić na 175 stopni, na grzanie z góry i od dołu (nie termoobieg). Ciasto wstawić do gorącego piekarnika na 30-40 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkim, czy upieczone). 

Aby przygotować krem, gotujemy budyń według istrukcji na opakowaniu, ale zamiast 2 szklanek mleka bierzemy ok. 1 i 1/3 szklanki mleka, tak by budyń był bardziej gęsty. Gotowy budyń studzimy.

Kremówkę ubijamy dodając cukier puder do smaku według własnego uznania. Jeżeli tort przygotowujemy dzień przed spożyciem, lepiej jest dodać fix do śmietany, który zapewni większą trwałość bitej śmietanie. Jeżeli tort ma być zjedzony tego samego dnia, nie potrzebujemy żadnego stabilizatora.

Z ubitej śmietany bierzemy ok. 1 szklanki i ubijając łączymy z ugotowanym budyniem. Tak powstałym kremem przełożymy tort.

Brzoskwinie odcedzamy i wycinamy z nich kulki. Można, oczywiście, pokroić połówki brzoskwiń na plasterki. Ważne, by dobrze je odsączyć.

Biszkopt przecinamy w poprzek na pół. Na dolnej połowie rozkładamy dżem brzoskwiniowy, a na nim krem z budyniu i bitej śmietany. Krem należy rozłożyć pozostawiając ok. 2-centymetrowy odstęp od brzegów. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i lekko dociskamy. Krem powinien zapełnić pustą przestrzeń na brzegach.

Boki i wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną. Tort dekorujemy kleksami z bitej śmietany, brzoswiniami i listkami mięty.

W sezonie można, rzecz jasna, zastąpić brzoskwinie z puszki świeżymi owocami, nie tylko brzoskwiniami, ale także truskawkami, malinami lub jagodami.

Smacznego!

2 komentarze: