sobota, 16 lutego 2013

Sałatka z ciecierzycy, pora i papryki

Tę pyszną sałatkę można przygotować w mniej niż pół godziny lub aż trzy dni. Wszystko zależy od tego, czy użyjemy ciecierzycy z puszki czy suchych ziaren, które najpierw należy namoczyć na noc, a na drugi dzień ugotować. A ponieważ sałatka jest najsmaczniejsza dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą", więc cały proces przyrządzania rzeczywiście może zabrać ponad dwie doby.
Nikt obecnie nie ma na to czasu (choć ja ostatnio tak właśnie zrobiłam), więc najprościej jest użyć ciecierzycy konserwowej. Zachęcam jednak gorąco, by pozwolić sałatce się "przegryźć" przez co najmniej kilka godzin, bo w ten sposób bardzo zyskuje na smaku.


Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy (lub odpowiednia ilość ugotowanej po uprzednim namoczeniu) 
  • 2-3 pory (tylko białe części) 
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy 
  • po 1 łyżeczce majeranku i cząbru
  • sól i pieprz
Pory pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć por na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodać pokrojoną paprykę, przyprawy i bardzo krótko smażyć, by papryka pozostała jędrna. Gorące warzywa wymieszać z ciecierzycą, w razie potrzeby doprawić i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. 

Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Pyszna... nie zdążyła nawet ostygnąć :-)

    OdpowiedzUsuń