Tak przyrządzony ryż może stanowić samodzielne lekkie danie, np. na kolację, lub dodatek do dania rybnego lub mięsnego.
Tu ryż w towarzystwie pieczonych kiełbasek i sałatki |
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (lub tyle, ile nam zostało)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów
- pęczek szczypioru wraz z dymką
- natka pietruszki
- 1 łyżka mielonej kolendry (jeśli mamy w ziarnach, tak jak ja, to trzeba utłuc w moździerzu)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (niemielony należy utrzeć w moździerzu)
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć posiekany szczypior i dymkę. Dodać kolendrę i kumin i chwilę razem smażyć. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Jeśli pomidory są całe, to rozdrobnić je widelcem. Smażyć 1-2 minuty, aż sos nieco odparuje. Dodać ryż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i gotować, aż ryż będzie gorący. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i natkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz