wtorek, 5 lutego 2013

Orientalny ryż z pomidorami

Ryż nazwałam orientalnym, ponieważ kolendra i kmin rzymski nadają tej potrawie wschodniego charakteru. Jest to propozycja zagospodarowania ugotowanego ryżu, który nam pozostał z poprzedniego dnia. Nic, oczywiście, nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ryż specjalnie dla tej potrawy. Jest tego warta. 
Tak przyrządzony ryż może stanowić samodzielne lekkie danie, np. na kolację, lub dodatek do dania rybnego lub mięsnego.

Tu ryż w towarzystwie pieczonych
kiełbasek i sałatki
Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (lub tyle, ile nam zostało)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • pęczek szczypioru wraz z dymką
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mielonej kolendry (jeśli mamy w ziarnach, tak jak ja, to trzeba utłuc w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (niemielony należy utrzeć w moździerzu)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć posiekany szczypior i dymkę. Dodać kolendrę i kumin i chwilę razem smażyć. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Jeśli pomidory są całe, to rozdrobnić je widelcem. Smażyć 1-2 minuty, aż sos nieco odparuje. Dodać ryż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i gotować, aż ryż będzie gorący. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i natkę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz