poniedziałek, 4 lutego 2013

Sałatka z grilowaną wołowiną

Niezbędnym składnikiem tej sałatki, który dodaje jej wyrafinowania i wyjątkowego smaku jest glassa balsamiczna,  słodki sos na bazie zagęszczonego octu balsamicznego.
Zamiast świeżo grilowanej wołowiny można wykorzystać resztki pieczeni.

Składniki:

  • mieszanka sałat
  • świeży ogórek
  • papryka konserwowa
  • cebula
  • 2-3 plastry rozbefu lub polędwicy wołowej 
  • oliwa
  • glassa balsamiczna
  • sól, pieprz
Na patelni (najlepiej grilowej) usmażyć plastry wołowiny po kilka minut z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu odłożyć na 10 minut, po czym pokroić na paseczki.
W płaskim naczyniu rozłożyć sałatę i skropić oliwą. Wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, ogórek na plasterki, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki, także wołowinę, rozłożyć na sałacie i całość skropić glassą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz