poniedziałek, 4 lutego 2013

Aromatyczne krewetki ze szpinakiem

To danie równie dobrze można by nazwać "curry z krewetek". Kurkuma, kolendra, gorczyca i goździki sprawiają, że cała kuchnia pachnie Orientem.

Składniki:

  • 3/4 kg dużych obranych krewetek (mogą być z ogonkami)
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 suszona ostra papryczka (może być i świeża)
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 goździk
  • 1 puszka mleka kokosowego (ew. mały kubek zwykłej śmietanki)
  • ok. 400 g świeżego szpinaku (może być mniej, może być więcej) lub garść mrożonego
Cebulę i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Papryczkę, ziarna gorczycy i kolendry oraz goździk utrzeć w moździerzu (jeśli używamy świeżej papryczki chili, to drobno ją posiekać). W głębokiej patelni lub woku rozgrzać masło lub olej i podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Kiedy cebula zmięknie, dodać kurkumę i roztarte zioła. Smażyć, mieszając, aż przyprawy zaczną instensywnie pachnieć. Wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na małym ogniu. Posolić do smaku.
Dodać krewetki i gotować nadal na małym ogniu, aż będą gorące (jeżeli używamy surowych krewetek, gotujemy, aż zmienią kolor z szarego na biało-pomarańczowy). Na koniec dodajemy umyty szpinak. Nawet jeśli objętościowo jest go dużo, to i tak natychmiast zmięknie i bez problemu zmieści się każda jego ilość.
Najlepiej podawać z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz