Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- pęczek dymki
- 1-2 suszone papryczki cayenne lub świeże papryczki chili
- 1 puszka mleka kokosowego
- ok. 1 l wywaru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
- ok. 200 g makaronu
W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę, chili, paprykę i dymkę. Kiedy nieco zmiękną, wlać wywar i mleko kokosowe. Dodać odcedzone ziarna kukurydzy. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
W tym czasie ugotować osobno makaron według instrukcji na opakowaniu.
Dodać do zupy sok z cytryny i posiekaną kolendrę (lub natkę pietruszki), doprawić do smaku i podawać z makaronem.
Smacznego!
Bardzo kolorowa, prawie wiosenna zupa :) muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńa kukurydzę dodajesz na końcu czy jeszcze podsmażasz?
Oj, rzeczywiście zapomniałam napisać o kukurydzy. Przepraszam, już uzupełniam. :-)
Usuń