niedziela, 17 lutego 2013

Ostra zupa z papryką i kukurydzą

Najlepszy do tej zupy byłby chiński makaron chow mein. Ja użyłam spaetzle z Lidla, niemieckich klusek kładzionych, które mogą z powodzeniem 'udawać' gruby chiński makaron.

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek dymki 
  • 1-2 suszone papryczki cayenne lub świeże papryczki chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ok. 1 l wywaru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • ok. 200 g makaronu
W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę, chili, paprykę i dymkę. Kiedy nieco zmiękną, wlać wywar i mleko kokosowe. Dodać odcedzone ziarna kukurydzy. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
W tym czasie ugotować osobno makaron według instrukcji na opakowaniu.
Dodać do zupy sok z cytryny i posiekaną kolendrę (lub natkę pietruszki), doprawić do smaku i podawać z makaronem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo kolorowa, prawie wiosenna zupa :) muszę wypróbować!
    a kukurydzę dodajesz na końcu czy jeszcze podsmażasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, rzeczywiście zapomniałam napisać o kukurydzy. Przepraszam, już uzupełniam. :-)

      Usuń