niedziela, 17 lutego 2013

Warstwowy deser cytrynowy

Właściwie nie wiem, czy to bardziej ciasto, czy deser. Chyba jednak deser, bo spodnia warstwa jest półpłynna. Następnym razem przygotuję go w indywidualnych porcjach w kokilkach, jak suflet. Tak czy inaczej, jest przepyszny! I prosty!

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 cytryny
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 ml mleka
Utrzeć masło z cukrem do białości. Wyszorować cytryny, zetrzeć cienko skórkę
na drobnej tarce, a sok wycisnąć. Otartą skórkę dodać do ucieranego masła, a następnie, cały czas ucierając, kolejno żółtka i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać mleko i sok z cytryny.

Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę do zapiekania (lub kokilki) cieniutko wysmarować masłem. Ciasto wlać do formy, a formę umieścić w większym naczyniu (lub na głębokiej blasze) z wodą. Woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości formy. Wstawić wraz z naczyniem do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 st. i piec ok. 40-45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy deser jest upieczony, dotykając wierzchu. Powinien mieć stałą konsystencję. W czasie pieczenia ciasto się rozwarstwia, tworząc na górze zwarte, ale lekkie, ciasto, a pod spodem pyszny cytrynowy krem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz