Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 4 cytryny
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 ml mleka
Utrzeć masło z cukrem do białości. Wyszorować cytryny, zetrzeć cienko skórkę
na drobnej tarce, a sok wycisnąć. Otartą skórkę dodać do ucieranego masła, a następnie, cały czas ucierając, kolejno żółtka i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać mleko i sok z cytryny.
na drobnej tarce, a sok wycisnąć. Otartą skórkę dodać do ucieranego masła, a następnie, cały czas ucierając, kolejno żółtka i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać mleko i sok z cytryny.
Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę do zapiekania (lub kokilki) cieniutko wysmarować masłem. Ciasto wlać do formy, a formę umieścić w większym naczyniu (lub na głębokiej blasze) z wodą. Woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości formy. Wstawić wraz z naczyniem do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 st. i piec ok. 40-45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy deser jest upieczony, dotykając wierzchu. Powinien mieć stałą konsystencję. W czasie pieczenia ciasto się rozwarstwia, tworząc na górze zwarte, ale lekkie, ciasto, a pod spodem pyszny cytrynowy krem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz