Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek kapusty, najlepiej włoskiej (ok. 1/4 kg)
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 l passaty (zagęszczonego soku z pomidorów) lub 2-3 czubate łyżki przecieru
- 1,5 l wywaru
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz,
- kilka gałązek świeżej bazylii
- parmezan do posypania (niekoniecznie)
W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek posiekać i smażyć na oliwie przez kilka minut. Dodać przepłukany ryż i smażyć, aż zrobi się przezroczysty.
Zalać wywarem, dodać posiekaną kapustę, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i ryż będą miękkie.
Na talerzu posypać świeżą bazylią i wiórkami parmezanu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz