niedziela, 27 stycznia 2013

Kapuśniak na włoską nutę

Ten kapuśniak, nietypowo przyprawiony bazylią i oregano, jest doskonałą atlternatywą dla naszego polskiego, tradycyjnego kapuśniaku.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek kapusty, najlepiej włoskiej (ok. 1/4 kg)
  • 1/2 szklanki ryżu 
  • 1/2 l passaty (zagęszczonego soku z pomidorów) lub 2-3 czubate łyżki przecieru
  • 1,5 l wywaru
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz,
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • parmezan do posypania (niekoniecznie)
W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek posiekać i smażyć na oliwie przez kilka minut. Dodać przepłukany ryż i smażyć, aż zrobi się przezroczysty.
Zalać wywarem, dodać posiekaną kapustę, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i ryż będą miękkie.
Na talerzu posypać świeżą bazylią i wiórkami parmezanu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz