piątek, 18 stycznia 2013

Szybkie tarty z mozarellą i pomidorem

Warto mieć w lodówce (lub w zamrażalniku) opakowanie ciasta francuskiego. Kiedy chcemy szybko przygotować jakąś smaczną przekąskę, wystarczy wyjąć ciasto i zajrzeć do lodówki, co by można wykorzystać jako dodatek.
Tym razem proponuję proste tarty z mozarellą, świeżym pomidorem i kleksem pesto. Zdjęcia mogą służyć za instrukcję.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 kule mozarelli (250 g)
  • kilka pomidorów
  • sos pesto
  • 1 jajko
Ciasto rozwinąć i pokroić na porcje. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie ułożyć na nim plasterki mozarelli i pomidora. Na każdej porcji położyć odrobinę pesto. Przyprawić bardzo ostrożnie solą (pesto jest dość słone) i pieprzem.
Zapiekać piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut do zrumienienia.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz