piątek, 18 stycznia 2013

Pastitsio - grecka zapiekanka makaronowo-mięsna

Lubię zapiekanki. Nie tylko dlatego, że są po prostu smaczne. Ich zaletą jest również to, że po wstępnym przygotowaniu, "same się robią". Kiedy jadę odebrać dzieci ze szkoły lub z ostatniej stacji metra (mieszkamy  pod Warszawą), pozostawiam zapiekankę w piekarniku i programuję czas i godzinę zakończenia pieczenia . W ten sposób gorący obiad jest gotowy, kiedy wracamy do domu.
Postanowiłam wypróbować przepis na pastitsio, śródziemnomorską zapiekankę złożoną z warstwy makaronu, warstwy mięsa (wołowiny lub jagnięciny) i na wierzchu beszamelu z serem.
Mimo iż to danie z nacieplejszych regionów Europy, doskonale nadaje się na okres polskiej zimy, bo jest baaardzo sycące. 
Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia grecka" z serii "Podróże kulinarne" wydanej przez Rzeczpospolitą. Jedyne zmiany, jakie wprowadziłam do przepisu, to pominięcie czerstwego chleba do posypania pastitsio i kostki rosołowej w warstwie mięsnej (kostkom rosołowym mówimy stanowcze "nie"!).

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
Sos mięsny:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 750 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
Sos serowy:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 2 żółtka
Ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z roztrzepanymi jajkami i serem.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać mięso i, często mieszając, zrumienić je. Dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier, wino i cynamon. Doprawić solą i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Odstawić, a kiedy nieco przestygnie, wbić jajko i porządnie wymieszać.
Aby przygotować sos serowy, należy rozgrzać masło na patelni, wsypać mąkę, wymieszać i gotować, cały czas mieszając, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Powoli dolewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać ser i żółtka. Dokładnie wymieszać.
W dużym naczyniu do zapiekania rozłożyć warstwę makaronu i docisnąć do dna. Na warstwę makaronu wyłożyć mięso. Całość pokryć sosem serowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Oryginalny przepis zaleca zapiekanie przez 1 godzinę, ale nam wystarczyło 40 minut. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz