Masło czosnkowe kojarzy się większości z grzankami i
chlebkiem czosnkowym. Ma ono jednak zdecydowanie więcej zastosowań. Tytuł tego posta, który wymyślił mój 11-letni syn, doskonale oddaje wszechstronność zastosowania masła czosnkowego w kuchni.
Zachęcam do przygotowania zapasu masła czosnkowego w postaci
kulek wielkości orzecha włoskiego i przechowywania ich w zamkniętym pojemniku w
zamrażalniku. W ten sposób, ilekroć będziemy chcieli wzbogacić smak zupy, sosu
czy jakiejkolwiek potrawy, wyjmiemy z pojemnika jedną lub więcej kulek i
wrzucimy do potrawy.
Dodaję czosnek do wielu potraw. Czasami żartuję, że niedługo
zacznę go dodawać również do deserów.
·
Nie wyobrażam sobie zupy pomidorowej bez czosnku
dodanego już po zestawieniu garnka z ognia. Najlepiej jeśli jest to właśnie
masło czosnkowe, a nie sam
czosnek. Masło sprawia, że zupa staje się bardziej
aksamitna. Ma to szczególne znaczenie w przypadku zup-kremów.
·
Dodanie masła czosnkowego do gotowanych warzyw, np.
marchewki, brokułów, fasolki szparagowej, nie tylko ogromnie wzbogaca ich smak,
ale zapewnia nam lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. O
korzyściach zdrowotnych samego czosnku nie trzeba chyba nikogo przekonywać.
·
Masło czosnkowe przyda się przy przygotowaniu
różnego rodzaju sosów, szczególnie tych na bazie pomidorów.
·
Smażone steki wołowe nie potrzebują niczego
więcej. Wystarczy odrobina masła czosnkowego położona na gorący, usmażony stek.
Pycha!
·
Masło czosnkowe to także najprostszy dodatek do
makaronów. Makaron ugotowany al dente, wymieszany z masłem czosnkowym i
posypany świeżo startym parmezanem wygrywa z wszelkimi wymyślnymi wersjami pasty.
· I oczywiście, grzanki z masłem czosnkowym –
doskonały dodatek do sałatek, czystych zup lub zup-kremów. Wystarczy pokroić
bagietkę na kromki, posmarować masłem czosnkowym i wrzucić do gorącego piekarnika do
zrumienienia.
Masło czosnkowe przygotowujemy mieszając miękkie masło ze
zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodajemy nieco soli i drobniutko posiekaną natkę
pietruszki. Pietruszka nie jest, oczywiście, konieczna, ale wielce pożądana. Łagodzi
zapach czosnku, jest nie mniej zdrowa od czosnku, a poza tym masło czosnkowe
lepiej wygląda z dodatkiem pietruszki.
![]() |
Trudno podawać konkretne proporcje masła i czosnku, bo to
sprawa dowolna. Ja na kostkę masła biorę ok. 3 ząbki czosnku (masło jest wtedy
dość mocno czosnkowe), dużą szczyptę soli i około łyżki posiekanej natki. Z
wymieszanego masła formuję kulki, układam je na plastikowej desce do krojenia i
wstawiam do zamrażalnika. Kiedy kulki są już zamrożone, wyjmuję je, przekładam
do zamykanego pojemnika i wkładam z powrotem do zamrażalnika.
Czekam na Wasze propozycje wykorzystania masła czosnkowego!
również jestem wielką fanką czosnku, nie dość, że dodaje tyle smaku wielu potrawom, to jeszcze samo zdrowie :) masło czosnkowe jest idealne i do steka, i do tosta, rewelacja!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńszybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana! :)
pyszne takie masełko:)
OdpowiedzUsuńBajeczne.
OdpowiedzUsuń