sobota, 19 stycznia 2013

Hamburgery

Hamburgery kojarzą się większości z fast foodem i niezbyt zdrowym sposobem odżywiania. Jednak domowy hamburger przygotowany z dobrej jakości wołowiny, podany ze świeżymi warzywami, to nie tylko smaczne danie, ale i pełnowartościowy posiłek.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • po 1/4 łyżeczki tymianku i oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków żółtego sera o zdecydowanym smaku, np. Cheddar
  • kilka pszennych bułek 
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • inne dowolne warzywa (sałata, marchewka, ogórek)
  • keczup, musztarda
Wołowinę wymieszać dokładnie z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Jeżeli mięso jest bardzo chude i zwarte, można w trakcie wyrabiania masy dodać odrobinę wody. Uformować hamburgery, ułożyć na desce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą, przykryć kolejną warstwą folii i włożyć do lodówki.
Kiedy hamburgery się chłodzą, rozgrzać grill (lub po prostu górną grzałkę piekarnika). Przygotować dodatki do hamburgerów. Pomidory i cebulę pokroić na plasterki. Bułki przekroić w poprzek.
Hamburgery wyjąć z lodówki, ułożyć na kratce w piekarniku i wsunąć pod rozgrzany grill. Niżej wsunąć pustą blachę. Po ok. 5 minutach odwrócić hamburgery, a na blasze ułożyć połówki bułek. Kiedy hamburgery będą prawie gotowe, na każdym ułożyć po plasterku sera i zapiekać przez chwilę, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wtedy natychmiast wyjąć, by ser całkiem się nie roztopił.
Hamburgery układać na podpieczonych bułkach. Dodatki i przyprawy pozostawić osobno tak, by każdy mógł sobie dobrać takie, jakie lubi.
Można, oczywiście, przykryć hamburgery drugą połówką bułki, jeśli ktoś bardzo chce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz