Sos tzatziki, który tradycyjnie towarzyszy takim greckim potrawom jak souvlaki lub gyros, świetnie nadaje się do innych delikatnych mięs lub ryb.
Składniki na drobiowe kulki:
- ugotowane mięso z kurczaka (tyle, ile mamy - ja wykorzystałam 1,5 piersi z kurczaka)
- kilka łyżek bułki tartej
- szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta kurkumy
- mąka do obtoczenia kulek
- olej do smażenia
- 1 duży kubek gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego)
- 1 ogórek (1/2 długiego)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeże zioła, np. mięta, koperek, natka pietruszki (niekoniecznie)
Mięso rozdrobnić w robocie kuchennym. Kilka łyżek bułki tartej zalać mlekiem i poczekać, aż bułka napęcznieje. Jajko roztrzepać. W misce wymieszać mięso, bułkę nasączoną mlekiem i jajko. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać w mące.
Przygotować sos. Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko posolić, a po chwili dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórek i czosnek wymieszać z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Najlepsza jest mięta.
W głębokim garnku lub woku rozgrzać olej, a kiedy się rozgrzeje, partiami smażyć kulki w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz