niedziela, 27 stycznia 2013

Drobiowe kulki z sosem tzatziki

Ponieważ w przepisie wykorzystuje się gotowane mięso drobiowe, danie to jest doskonałym sposobem wykorzystania mięsa, które pozostało z rosołu lub innych dań drobiowych. Ja wykorzystałam kawałki piersi z kurczaka, których od razu usmażyłam więcej, przygotowując pierś z kurczaka z duszonym jabłkiem.
Sos tzatziki, który tradycyjnie towarzyszy takim greckim potrawom jak souvlaki lub gyros, świetnie nadaje się do innych delikatnych mięs lub ryb.


Składniki na drobiowe kulki:

  • ugotowane mięso z kurczaka (tyle, ile mamy - ja wykorzystałam 1,5 piersi z kurczaka)
  • kilka łyżek bułki tartej
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta kurkumy
  • mąka do obtoczenia kulek
  • olej do smażenia 
Składniki sosu tzatziki:
  • 1 duży kubek gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego)
  • 1 ogórek (1/2 długiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeże zioła, np. mięta, koperek, natka pietruszki (niekoniecznie)
Mięso rozdrobnić w robocie kuchennym. Kilka łyżek bułki tartej zalać mlekiem i poczekać, aż bułka napęcznieje. Jajko roztrzepać. W misce wymieszać mięso, bułkę nasączoną mlekiem i jajko. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać w mące.
Przygotować sos. Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko posolić, a po chwili dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórek i czosnek wymieszać z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Najlepsza jest mięta.
W głębokim garnku lub woku rozgrzać olej, a kiedy się rozgrzeje, partiami smażyć kulki w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierze.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz