niedziela, 27 stycznia 2013

Pierś z kurczaka z duszonym jabłkiem

Kolejne szybkie danie do przygowania w mniej niż pół godziny, które z powodzeniem nadaje się nawet na wykwintny obiad.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka (4 połówki)
  • 3 jabłka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • mały kubek słodkiej śmietanki (najlepiej 12% lub 18%, ale jeśli ktoś nie boi się kalorii, to może być i kremówka)
  • sól, pieprz
Każdą z połówek piersi z kurczaka podzielić wzdłuż na trzy części. Jedną będzie delikatny filecik, a pozostałe dwie przekrojona wzdłuż na pół pierś. Można, oczywiście, pokroić kurczaka inaczej, nie ma to znaczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki lub ósemki. 
Na jednej patelni rozgrzać masło i dusić jabłka na małym ogniu, aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano kawałki kurczaka, przyprawiając solą i pieprzem.
Usmażonego kurczaka przełożyć do jabłek, zalać śmietanką i chwilę jeszcze razem podusić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz