Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka (4 połówki)
- 3 jabłka
- 1 czubata łyżka masła
- 1-2 łyżki oleju
- mały kubek słodkiej śmietanki (najlepiej 12% lub 18%, ale jeśli ktoś nie boi się kalorii, to może być i kremówka)
- sól, pieprz
Każdą z połówek piersi z kurczaka podzielić wzdłuż na trzy części. Jedną będzie delikatny filecik, a pozostałe dwie przekrojona wzdłuż na pół pierś. Można, oczywiście, pokroić kurczaka inaczej, nie ma to znaczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Na jednej patelni rozgrzać masło i dusić jabłka na małym ogniu, aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano kawałki kurczaka, przyprawiając solą i pieprzem.
Usmażonego kurczaka przełożyć do jabłek, zalać śmietanką i chwilę jeszcze razem podusić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz