Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała papryczka chili (niekoniecznie)
- 1/2 pęczka szczypioru z dymką
- 200 g krewetek (rozmrożonych)
- natka pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować i odparować. W dużym naczyniu utłuc ziemniaki, a następnie dodać do nich posiekane szczypior z dymką, papryczkę chili i natkę pietruszki, odcedzoną kukurydzę i krewetki. Dodać roztrzepane jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Uformować kotleciki, delikatnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni na gorącym oleju do zrumienienia.
nigdy takich nie jadłam a krewetki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń