niedziela, 9 września 2012

Kotleciki z ziemniaków i krewetek

Może się wydawać, że szkoda krewetek na coś tak banalnego jak kotlety. Wcale nie szkoda. Krewetki na szczęście wciąż tanieją i dobrze, by zaczęły gościć na naszych stołach na co dzień. Krewetki z powodzeniem można zastąpić mięsem ryby lub paluszkami krabowymi (no, chyba że ktoś ma prawdziwe mięso kraba :-)).

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała papryczka chili (niekoniecznie)
  • 1/2 pęczka szczypioru z dymką
  • 200 g krewetek (rozmrożonych)
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować i odparować. W dużym naczyniu utłuc ziemniaki, a następnie dodać do nich posiekane szczypior z dymką, papryczkę chili i natkę pietruszki, odcedzoną kukurydzę i krewetki. Dodać roztrzepane jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 
Uformować kotleciki, delikatnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni na gorącym oleju do zrumienienia.

1 komentarz: