niedziela, 9 września 2012

Kalafior w cieście piwnym

No cóż....Nie jest to może szczególnie niskokaloryczna wersja dania z kalafiora, ale za to jakże pyszna. Może stanowić dodatek do mięsa lub samodzielnie danie. Szklanka dobrego piwa będzie tu dobrym uzupełnieniem. 
Kalafior w cieście piwnym w towarzystwie risotto z boczkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:

  • 1 kalafior podzielony na różyczki
  • 25 g mąki
  • 1 jajko
  • 175 ml piwa
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Kalafior wrzucić gotującej wody i blanszować przez kilka minut, aż straci surowość, ale będzie nadal twardy. Odcedzić i wysuszyć.
Z mąki, piwa, soli i roztrzepanego jajka zrobić gładkie ciasto. Różyczki kalafiora wrzucić do ciasta i wymieszać delikatnie, by dobrze oblepiły się ciastem.
Rozgrzać olej. Jeśli mamy frytkownicę, to można jej użyć do głębokiego smażenia. Ja nie mam i zazwyczaj używam woka. W woku, dzięki temu, że dno ma małą średnicę, używa się zdecydowanie mniej oleju do smażenia, niż w garnku o bokach prostopadłych do dna. Niezależnie od tego, jakiego naczynia do smażenia użyjemy, powinniśmy mieć tyle oleju, by kawałki kalafiora mogły swobodnie się w nim zanurzyć (oczywiście,  nie całkowicie, bo i tak będą "pływać" na powierzchni).
Smażymy cząstki kalafiora partiami, aż będą rumiane i chrupkie. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz