Kalafior w cieście piwnym w towarzystwie risotto z boczkiem i suszonymi pomidorami |
- 1 kalafior podzielony na różyczki
- 25 g mąki
- 1 jajko
- 175 ml piwa
- szczypta soli
- olej do smażenia
Kalafior wrzucić gotującej wody i blanszować przez kilka minut, aż straci surowość, ale będzie nadal twardy. Odcedzić i wysuszyć.
Z mąki, piwa, soli i roztrzepanego jajka zrobić gładkie ciasto. Różyczki kalafiora wrzucić do ciasta i wymieszać delikatnie, by dobrze oblepiły się ciastem.
Rozgrzać olej. Jeśli mamy frytkownicę, to można jej użyć do głębokiego smażenia. Ja nie mam i zazwyczaj używam woka. W woku, dzięki temu, że dno ma małą średnicę, używa się zdecydowanie mniej oleju do smażenia, niż w garnku o bokach prostopadłych do dna. Niezależnie od tego, jakiego naczynia do smażenia użyjemy, powinniśmy mieć tyle oleju, by kawałki kalafiora mogły swobodnie się w nim zanurzyć (oczywiście, nie całkowicie, bo i tak będą "pływać" na powierzchni).
Smażymy cząstki kalafiora partiami, aż będą rumiane i chrupkie. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz