Składniki:
- ok. 350 g ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 2 czubate łyżki masła
- 1 cebula
- 2/3 szklanki białego wina
- niecały litr wywaru lub po prostu wody
- kilka suszonych pomidorów
- kilka plastrów boczku wędzonego
- ok. 1 szklanka mrożonego groszku
- ok. 100 g parmezanu
Cebulę drobno posiekać, suszone pomidory i boczek pokroić na paseczki. Ser zetrzeć. Rozgrzać na patelni oliwę i masło i podsmażyć posiekaną cebulę do miękkości. Dodać ryż i dalej smażyć. Powoli dolewać wywar i wino, czekając za każdym razem, aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie, w połowie gotowania dołożyć suszone pomidory i boczek. Pod koniec dodać groszek i połowę sera. Kiedy wszystko będzie gorące, a ryż miękki (ale nie rozgotowany), risotto jest gotowe. Na talerzach można posypać pozostałym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz