niedziela, 9 września 2012

Risotto z boczkiem i suszonymi pomidorami

Jeśli mamy w domu ryż, (najlepiej arborio, specjalną odmianę do risotto, ale niekoniecznie), odrobinę białego wina i ser, zawsze można przygotować risotto, wykorzystując jako dodatek to, co akurat mamy w lodówce lub w spiżarni.


Składniki:

  • ok. 350 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki białego wina
  • niecały litr wywaru lub po prostu wody
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • ok. 1 szklanka mrożonego groszku
  • ok. 100 g parmezanu
Cebulę drobno posiekać, suszone pomidory i boczek pokroić na paseczki. Ser zetrzeć. Rozgrzać na patelni oliwę i masło i podsmażyć posiekaną cebulę do miękkości. Dodać ryż i dalej smażyć. Powoli dolewać wywar i wino, czekając za każdym razem, aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie, w połowie gotowania dołożyć suszone pomidory i boczek. Pod koniec dodać groszek i połowę sera. Kiedy wszystko będzie gorące, a ryż miękki (ale nie rozgotowany), risotto jest gotowe. Na talerzach można posypać pozostałym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz