sobota, 18 sierpnia 2012

Sałatka z truskawek i ogórka

Jakkolwiek dziwny może wydawać się mariaż truskawek z ogórkiem, ta prosta sałatka doskonale sprawdza się zarówno jako samodzielna lekka przekąska, jak i jako dodatek np. do ryb. Wydawało mi się, że nietrwałość truskawek wymaga, by sałatkę tę zjeść natychmiast po przygotowaniu. Ponieważ jednak nieco sałatki zostało, pozostawiłam ją w lodówce na następny dzień. Okazało się nazajutrz, że smaki się "przegryzły", a sałatka była jeszcze smaczniejsza. Warto więc przygotować ją nieco wcześniej przed podaniem.


Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 250 g truskawek
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, ew. cukier do smaku
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć miękki środek z pestkami. Obie połowy pokroić w kostkę. Posolić i odstawić na kilkanaście minut do odsączenia, następnie wypłukać i lekko osuszyć.
Usunąć szypułki z truskawek, a następnie pokroić owoce na połówki lub ćwiartki.
Szczypior wraz z dymką posiekać drobno. 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać ocet, sól, pieprz i ewentualnie nieco cukru., Wymieszać ponownie i pozostawić do "przegryzienia się" składników.
Smacznego!

1 komentarz: