środa, 15 sierpnia 2012

Surówka z porów i buraka

Zastanawiałam się, czy podawanie przepisu na tego typu surówki ma sens. Przecież wystarczy otworzyć lodówkę i rozejrzeć się, jakimi warzywami dysponujemy. Poza nielicznymi wyjątkami większość warzyw doskonale komponuje się ze sobą smakowo i zawsze można wymyślić jakąś smaczną surówkę z warzyw, które akurat mamy pod ręką.
Surówka, którą dziś proponuję, okazała się tak smaczna, że zasługuje na swoje miejsce na blogu. Przygotowując barszcz ukraiński (przepis niebawem), ugotowałam jednego dużego buraka dodatkowo, aby, po pierwsze, wzmocnić buraczany smak barszczu, i, po drugie, mieć gotowanego buraka do sałatki, która miała towarzyszyć pieczonemu rozbefowi.


Składniki:

  • gotowany burak (1 duży lub 2 mniejsze)
  • 2 pory (jasne części)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • sól
  • 3-4 łyżki oleju
Buraka, marchewkę i ogórki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pory pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i przyprawić solą.

1 komentarz:

  1. uwielbiam buraczki, ale bardzo dawno nie jadłam, chyba się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń