piątek, 1 czerwca 2012

Babeczki czekoladowe - do pieczenia z dziećmi i dla dzieci

Dzieci lubią słodkości. Radość może być potrójna, jeżeli z niewielką pomocą rodziców będą mogły same upiec, udekorować, a potem spałaszować pyszne babeczki czekoladowe.

Babeczki (24 szt.):

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 lekko roztrzepane jajka
  • 330 g przesianej mąki
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek mleka
Do dekoracji (wg uznania):
  • lukier (cukier puder utarty z odrobiną soku z cytryny)
  • gotowe polewy
  • cukrowe perełki 
  • wiórki kokosowe
  • żelki
  • czekoladowe drażetki
Wszystkie składniki ciasta utrzeć na gładką masę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni. Napełnić foremki do babeczek i piec 20 minut.

Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Babeczki są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jutro zamieszczę przepis na jeszcze bardziej czekoladowe, te, które próbowałaś w czwartek. ;-)

      Usuń