niedziela, 8 lipca 2012

Sałatka ze szpinakiem

Proste jest piękne! Ta sałatka to tylko trzy składniki. Ale jakie! Młody polski szpinak, hiszpańskie serrano i litewski dziugas połączone winegretem. Lekka sałatka w sam raz na upały!

Składniki:

  • ok. 150 g młodego szpinaku 
  • kilka plasterków surowej, suszonej szynki (serrano, parmeńska)
  • ok. 25 g twardego sera typu parmesan (ja użyłam dziugasa)
Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
Szpinak umyć i osuszyć. Plasterki szynki porozrywać na mniejsze kawałki. Ser pokroić w płatki. Doskonale nadaje się do tego obieraczka do warzyw, szczególnie taka z ząbkowanym ostrzem.
Składniki sałatki umieścić w naczyniu, polać sosem i wymieszać.

Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz