niedziela, 8 lipca 2012

Kalafior zapiekany z warzywami i serem

To jest propozycja na lekkie danie lub dodatek do dania głównego. Zamiast kalafiora możemy wykorzystać brokuły, a groszek zastąpić kukurydzą. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni!

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 duże marchewki
  • ok. 200 g mrożonego groszku 
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 150 g sera żółtego o wyrazistym smaku, np. Gouda
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
Kalafior podzielić na różyczki. Marchew pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kalafior wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty. Dodać marchewkę i gotować kolejne 5 minut. Odsączyć, przełożyć do naczynia do zapiekania i dodać mrożony groszek. Posypać natką i serem.
Na patelni roztopić masło. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Polać warzywa i lekko wymieszać. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. ok. 15 min.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz