sobota, 7 lipca 2012

Jajka sadzone....z piekarnika

Bywa czasami, że chcemy przyrządzić jajka sadzone dla większej liczby osób. Może mamy dużą rodzinę lub gości na śniadania, a nasza patelnia nie pomieści takiej liczby jajek, jaka jest nam potrzebna. Wtedy możemy przygotować jajka w piekarniku wykorzystując formę do babeczek, mufinek lub dużych ciastek. Ja użyłam silikonowej formy do świątecznych wypieków w kształcie gwiazdek, co dało ciekawy efekt.

Dodatkową zaletą tej metody jest to, że możemy dość precyzyjnie uzyskać pożądany stopień ścięcia żółtka. Jeżeli korzystamy z silikonowej lub innej nieprzywierającej formy, nie ma konieczności użycia tłuszczu. Jednak odrobina masła położona na każdym jajku zdecydowanie wzbogaci ich smak.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Nigdy nie byłam fanką jajek sadzonych, ale takie w kształcie gwiazdki wygląda szczególnie zachęcająco... Chyba kupię foremkę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta metoda sprawdza się, gdy chcemy potrzebujemy większej liczby sadzonych jajek jednocześnie. Do usmażenia jednego czy dwóch jajek wystarczy patelnia i jakaś foremka do ciastek w dowolnym kształcie. Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń