niedziela, 24 czerwca 2012

Zapiekanka chlebowo-serowa

Danie to przypomina klasyczny brytyjski deser, "bread pudding", ale w wersji słonej, a nie słodkiej, i z dodatkiem sera. Wraz z sałatką ze świeżych warzyw może stanowić samodzielne bezmięsne danie lub dość sycącą kolację.


Składniki:

  • Bułka wrocławska lub 3/4 bagietki
  • Masło 
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g sera, najlepiej 2-3 rodzaje
  • 1 łyżka musztardy
Bułkę lub bagietkę pokroić na kromki. Każdą kromkę posmarować cienko masłem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Jaja roztrzepać i wymieszać z mlekiem i musztardą. Ser/sery zetrzeć. Połowę wymieszać z mlekiem i jajkami i zalać tą mieszaniną kromki chleba. Drugą połową sera posypać danie z wierzchu. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser na wierzchu się roztopi, a następnie zrumieni.

2 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam tę zapiekankę. Wyszła super. Dzięki za przepis.
    Marta P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.
      Irena

      Usuń