niedziela, 24 czerwca 2012

Pizza

Czy ktoś nie lubi pizzy? Dobra pizza to przede wszystkim dobre ciasto, sos, najczęściej pomidorowy, i odpowiedni ser. I to wystarczy. Dodatki to już kwestia upodobania i tego, co akurat mamy w lodówce.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 op. suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • ok. 150 g mozarelli 
  • dowolne dodatki 
Drożdże wymieszać z cukrem i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Kiedy drożdże zaczną się pienić, wymieszać je z mąką, wodą, oliwą i solą. Dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Aby przygotować sos, wymieszać na patelni wszystkie składniki sosu (jeśli pomidory są w całości, to najpierw je posiekać) i podgrzewać kilkanaście minut na małym ogniu.
Ser zetrzeć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na blasze wysmarowanej oliwą i posypanej niewielką ilością mąki. Posmarować równomiernie sosem. Posypać serem i rozłożyć dodatki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (ok. 250 stopni) do czasu, aż ciasto nieco urośnie, upiecze się, a ser się rozpuści i przyrumieni (ok. 10-15 min.)

4 komentarze:

  1. 0,5 łyżeczki oregano na puszkę pomidorów i resztę składników? zero smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy czytelniku,
      To kwestia upodobania. Po pół łyżeczki oregano i bazylii + czosnek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak pomidorów, a nie zdominować go.
      Przyprawy to zawsze kwestia indywidualnych preferencji, ale ze stwierdzeniem "zero smaku" stanowczo się nie zgadzam.

      Usuń
  2. Czym można zastąpić oliwę z oliwek, gdyż nie przepadam za nią? Co będzie w tej sytuacji smaczne i współpracujące z resztą?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się, że dobra pizza swoje źródło ma w cieście. To powinno być nie tylko jak najcieńsze, ale też chrupiące i - po prostu - rozpływające się w ustach.

    OdpowiedzUsuń