Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1 op. suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
- ok. 150 g mozarelli
- dowolne dodatki
Drożdże wymieszać z cukrem i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Kiedy drożdże zaczną się pienić, wymieszać je z mąką, wodą, oliwą i solą. Dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Aby przygotować sos, wymieszać na patelni wszystkie składniki sosu (jeśli pomidory są w całości, to najpierw je posiekać) i podgrzewać kilkanaście minut na małym ogniu.
Ser zetrzeć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na blasze wysmarowanej oliwą i posypanej niewielką ilością mąki. Posmarować równomiernie sosem. Posypać serem i rozłożyć dodatki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (ok. 250 stopni) do czasu, aż ciasto nieco urośnie, upiecze się, a ser się rozpuści i przyrumieni (ok. 10-15 min.)
0,5 łyżeczki oregano na puszkę pomidorów i resztę składników? zero smaku.
OdpowiedzUsuńAnonimowy czytelniku,
UsuńTo kwestia upodobania. Po pół łyżeczki oregano i bazylii + czosnek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak pomidorów, a nie zdominować go.
Przyprawy to zawsze kwestia indywidualnych preferencji, ale ze stwierdzeniem "zero smaku" stanowczo się nie zgadzam.
Czym można zastąpić oliwę z oliwek, gdyż nie przepadam za nią? Co będzie w tej sytuacji smaczne i współpracujące z resztą?
OdpowiedzUsuńZgadza się, że dobra pizza swoje źródło ma w cieście. To powinno być nie tylko jak najcieńsze, ale też chrupiące i - po prostu - rozpływające się w ustach.
OdpowiedzUsuń