Składniki:
- 1 kg wołowiny na gulasz (np. rozbratel, pręga)
- 2 łyżki mąki
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki
- olej do smażenia
- 250 g małych cebulek lub szalotki (ew. dużych, pokrojonych na kawałki)
- 125 g małych pieczarek (ew. dużych, pokrojonych na kawałki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 szklanki bulionu
- 2-3 papryki, najlepiej różnokolorowe
- sól, pieprz
- śmietana (niekoniecznie)
Wołowinę pokroić w kostkę, tak jak na gulasz. W misce wymieszać mięso, mąkę i paprykę tak, by wszystkie kawałki były dobrze obtoczone.
Pieczarki oczyścić i umyć. Cebulki obrać. Ząbki czosnku grubo posiekać.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć pieczarki, cebulę i czosnek. Kiedy się lekko przyrumienią, przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do garnka, w którym będziemy dusili paprykarz.
Na tym samym tłuszczu patriami obsmażać do zrumienienia mięso i przekładać do garnka z cebulą i pieczarkami.
Wlać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny, po czym dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i pokrojone w dużą kostkę papryki. Dusić dalej do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem można dodać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz