niedziela, 24 czerwca 2012

Zapiekana młoda kapusta

Młoda kapusta i koperek to doskonałe połączenie. W tym przepisie proponuję młodą kapustę duszoną wraz z koperkiem w śmietanie, a następnie zapieczoną pod serową skorupką. 


Składniki:

  • mała główka kapusty lub 1/2 dużej
  • 1/2 pęczka koperku
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • 50 g sera (parmesan, cheddar, lub inny)
Kapustę poszatkować. Masło rozpuścić w garnku, dodać kapustę i dusić na średnim ogniu. Kiedy nieco zmięknie dodać posiekany koperek, mleko i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, i gotować bez przykrycia, aż część płynu odparuje.
Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym serem i zapiekać, aż ser się rozpuści, a następnie zrumieni.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz