Składniki:
- 2 kg wołowiny na gulasz (najkrócej mówiąc, niezbyt chudej)
- olej do smażenia
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 3 cebule
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka wody
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 op. gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
Na patelni rozgrzać olej i partiami obsmażać mięso i przekładać do naczynia, w którym będzie się dusić. Po obsmażeniu mięsa, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, po czym także przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać piwo i dokładnie zeskrobać wszystko, co przywarło do dna patelni. Piwo przelać do garnka z mięsem. Dolać wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, doprawić, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości (ok 1-1,5 godziny).
Kiedy mięso będzie miękkie, przełożyć zawarość garnka do naczynia do zapiekania. Jeżeli w czasie duszenia wytworzyło się zbyt dużo sosu, można trochę odlać i zostawić na później.
Ciasto francuskie rozwinąć i przykryć nim naczynie. Dobrze przycisnąć ciasto do brzegów naczynia. Odciąć wystające kawałki ciasta. Można z nich zrobić ozdoby na wierzch. Posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i zapiekać ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.
Wołowinę można przygotować poprzedniego dnia, a tuż przed podaniem jedynie zapiec z ciastem francuskim.
Smacznego!
Smacznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuń