niedziela, 24 czerwca 2012

Wołowina w piwie

Wołowina w piwie brzmi jak propozycja dla głodnych kibiców futbolu. Kiedy jednak przykryjemy ją ciastem francuskim i zapieczemy na złoty kolor, może z powodzeniem zagościć na najbardziej eleganckim stole.

Składniki:
  • 2 kg wołowiny na gulasz (najkrócej mówiąc, niezbyt chudej)
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 3 cebule
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 szklanka wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
Wołowinę pokroić w dość dużą kostkę. W misce dobrze wymieszać pokrojone mięso, sól, pieprz i mąkę. 
Na patelni rozgrzać olej i partiami obsmażać mięso i przekładać do naczynia, w którym będzie się dusić. Po obsmażeniu mięsa, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, po czym także przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać piwo i dokładnie zeskrobać wszystko, co przywarło do dna patelni. Piwo przelać do garnka z mięsem. Dolać wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, doprawić, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości (ok 1-1,5 godziny).
Kiedy mięso będzie miękkie, przełożyć zawarość garnka do naczynia do zapiekania. Jeżeli w czasie duszenia wytworzyło się zbyt dużo sosu, można trochę odlać i zostawić na później. 
Ciasto francuskie rozwinąć i przykryć nim naczynie. Dobrze przycisnąć ciasto do brzegów naczynia. Odciąć wystające kawałki ciasta. Można z nich zrobić ozdoby na wierzch. Posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i zapiekać ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.
Wołowinę można przygotować poprzedniego dnia, a tuż przed podaniem jedynie zapiec z ciastem francuskim.
Smacznego!

1 komentarz: