niedziela, 24 czerwca 2012

Sałatka z makaronu ryżowego i krewetek

Lekka, aromatyczna sałatka o orientalnym smaku.


Składniki:

  • 1 op. makaronu ryżowego (najlepiej wstążki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300 g obranych, ugotowanych krewetek
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypioru z dymką
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na kilka minut, aż zmięknie. Odcedzić, przelać zimną wodą i posiekać na mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedzić. 
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić krewetki i podgrzewać kilka minut. Osączyć.
Szczypior posiekać wraz z dymką.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać sosy i sok z limonki. W razie potrzeby dodać więcej któregoś z sosów.
Smacznego!



1 komentarz: