- 1 op. makaronu ryżowego (najlepiej wstążki)
- 1 puszka kukurydzy
- 300 g obranych, ugotowanych krewetek
- 1 łyżka oleju
- pęczek szczypioru z dymką
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na kilka minut, aż zmięknie. Odcedzić, przelać zimną wodą i posiekać na mniejsze kawałki. Kukurydzę odcedzić.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić krewetki i podgrzewać kilka minut. Osączyć.
Szczypior posiekać wraz z dymką.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać sosy i sok z limonki. W razie potrzeby dodać więcej któregoś z sosów.
Smacznego!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń