niedziela, 24 czerwca 2012

Pavlova z truskawkami

Pavlova to klasyczny deser złożony z bezowego spodu, bitej śmietany i świeżych owoców, nazwany tak na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Bezę przygotowałam według przepisu Nigelli Lawson z jej książki "Jak być domową boginią."
Jeżeli przygotowujemy ten deser dla 4-6 osób, proponuję zmiejszyć podane ilości składników o połowę. Moja beza wyszła ogromna!


Składniki:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 500 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ja użyłam po prostu mąki kukurydzianej, można też użyć ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki octu
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki (ew. maliny, jagody, brzoskwinie)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a następnie wyrysować na nim okrąg średnicy takiej, jak duży ma być nasz deser.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Oprószyć skrobią kukurydzianą, skropić octem i delikatnie wymieszać.
Nałożyć pianę na okrąg. Wypukłą częścią łyżki spłaszczyć wierzch bezy. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni, wstawić blachę do środka i piec 1 godzinę i 45 minut. 
Śmietanę z ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na środek całkowicie ostudzonej bezy.
Owoce umyć, wysuszyć i ułożyć na wierzchu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz