Pamiętam z dzieciństwa, że moja Mama zwykle przygotowywała królika w śmietanie. Ja proponuję królika duszonego w piekarniku w winie z warzywami i suszonymi śliwkami.
Składniki:
- tuszka z królika
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 100 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia mięsa
- 250 ml czerwonego wina
- 250 ml bulionu
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilkanaście suszonych śliwek
- sól, pieprz
Na patelni rozpuścić masło i smażyć pokrojone w kostkę cebulę, marchew i boczek. Po 1-2 minutach
dodać rozgnieciony czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć warzywa i boczek do naczynia do pieczenia.
dodać rozgnieciony czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć warzywa i boczek do naczynia do pieczenia.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Królika podzielić na porcje. Każdy kawałek obtoczyć w mące z przyprawami i obsmażyć na patelni na rumiano. Mięso przełożyć do naczynia z warzywami.
Wlać wino i bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone śliwki. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec 1,5-2 godziny w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz