sobota, 2 czerwca 2012

Królik w czerwonym winie

Królika coraz częściej można kupić w supermarketach. Warto, aby to chude i smaczne mięso częściej gościło na naszych stołach.
Pamiętam z dzieciństwa, że moja Mama zwykle przygotowywała królika w śmietanie. Ja proponuję królika duszonego w piekarniku w winie z warzywami i suszonymi śliwkami.


Składniki:

  • tuszka z królika
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilkanaście suszonych śliwek
  • sól, pieprz
Na patelni rozpuścić masło i smażyć pokrojone w kostkę cebulę, marchew i boczek. Po 1-2 minutach

dodać rozgnieciony czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć warzywa i boczek do naczynia do pieczenia.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Królika podzielić na porcje. Każdy kawałek obtoczyć w mące z przyprawami i obsmażyć na patelni na rumiano. Mięso przełożyć do naczynia z warzywami.
Wlać wino i bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone śliwki. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec 1,5-2 godziny w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz