Sos jabłkowy można przygotować z gotowego musu jabłkowego ze spiżarnianych zapasów, lub ze świeżych jabłek.
- kawałek schabu (1-1,5 kg)
- tłuszcz do obsmażenia schabu
- sól, pieprz, majeranek
- kilka jabłek
- łyżka masła
- kilka łyżek cukru
- pół cytryny
Schab przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron i umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-160 st. na 2-2,5 godziny. Niska temperatura sprawi, że schab nie wyschnie. Jeżeli ktoś nie ma aż tyle czasu, można piec obsmażony schab krótko, ok. 40 min. w bardzo wysokiej temeraturze, 220 stopni, po czym pozostawić na 10 minut, by schab
"odpoczął", a soki równomiernie rozmieściły się w mięsie. Efekt będzie podobny przy obu technikach pieczenia. Można też upiec schab w worku do pieczenia. Sposób nie ma większego znaczenia.
"odpoczął", a soki równomiernie rozmieściły się w mięsie. Efekt będzie podobny przy obu technikach pieczenia. Można też upiec schab w worku do pieczenia. Sposób nie ma większego znaczenia.
Aby przygotować sos jabłkowy, można, tak jak ja to zrobiłam, podgrzać gotowy mus jabłkowy z masłem i sokiem z cytryny lub rozgotować na maśle obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone jabłka. Doprawić cukrem i sokiem z cytryny.
Pokrojone plastry upieczonego schabu układać na sosie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz