czwartek, 31 maja 2012

Pieczony schab z sosem jabłkowym

Sos jabłkowy pasuje nie tylko do lodów, naleśników, itp., ale także, tak jak w tradycyjnej brytyjskiej kuchni, do wieprzowiny. Zwykły pieczony schab, dzięki dodaniu sosu jabłkowego, staje się wykwintnym daniem. 
Sos jabłkowy można przygotować z gotowego musu jabłkowego ze spiżarnianych zapasów, lub ze świeżych jabłek.


Składniki:

  • kawałek schabu (1-1,5 kg)
  • tłuszcz do obsmażenia schabu
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka jabłek
  • łyżka masła
  • kilka łyżek cukru
  • pół cytryny
Schab przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron i umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 150-160 st. na 2-2,5 godziny. Niska temperatura sprawi, że schab nie wyschnie. Jeżeli ktoś nie ma aż tyle czasu, można piec obsmażony schab krótko, ok. 40 min. w bardzo wysokiej temeraturze, 220 stopni, po czym pozostawić na 10 minut, by schab
"odpoczął", a soki równomiernie rozmieściły się w mięsie. Efekt będzie podobny przy obu technikach pieczenia. Można też upiec schab w worku do pieczenia. Sposób nie ma większego znaczenia.

Aby przygotować sos jabłkowy, można, tak jak ja to zrobiłam, podgrzać gotowy mus jabłkowy z masłem i sokiem z cytryny lub rozgotować na maśle obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone jabłka. Doprawić cukrem i sokiem z cytryny.

Pokrojone plastry upieczonego schabu układać na sosie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz