czwartek, 17 maja 2012

Zupa selerowa pachnąca pomarańczą

To jest zupa z naszych polskich, swojskich warzyw: selera, marchwi i ziemniaka. Dodatek pomarańczy sprawia jednak, że smakuje i pachnie wyjątkowo.


Składniki:

  • 1 seler o wadze ok. 0,5 kg
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1,5 l wywaru
  • 1 pomarańcza
  • śmietanka
Seler, ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zalać wywarem i ugotować do miękkości. 
Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Jeżeli pomarańcza jest niepryskana i niewoskowana, wystarczy ją umyć. Z połowy pomarańczy bardzo cieniutko odkroić skórkę i pokroić na wąskie paseczki. Gotować je w niewielkiej ilości wody przez 10 minut, odcedzić i odłożyć do dekoracji.
Z drugiej połowy zetrzeć skórkę i dodać do zupy. Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do zupy.
Zupę na talerzach udekorować śmietaną i paseczkami skórki z pomarańczy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz