Składniki:
- 1 seler o wadze ok. 0,5 kg
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1,5 l wywaru
- 1 pomarańcza
- śmietanka
Seler, ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zalać wywarem i ugotować do miękkości.
Pomarańczę bardzo dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Jeżeli pomarańcza jest niepryskana i niewoskowana, wystarczy ją umyć. Z połowy pomarańczy bardzo cieniutko odkroić skórkę i pokroić na wąskie paseczki. Gotować je w niewielkiej ilości wody przez 10 minut, odcedzić i odłożyć do dekoracji.
Z drugiej połowy zetrzeć skórkę i dodać do zupy. Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do zupy.
Zupę na talerzach udekorować śmietaną i paseczkami skórki z pomarańczy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz