Składniki:
- ok. 0,5 kg filetów z ryby morskiej (na zdjęciu mintaj)
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia
- mąka
- 1/3 kostki masła
- garść obranych krewetek (ok. 150-200 g)
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
Poprzedniego dnia pokroić rybę na porcje. Skropić sokiem z cytryny, posolić i obłożyć plastrami cebuli. Przykryć i pozostawić na noc w lodówce.
Przed smażeniem oczyścić rybę z cebuli i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtaczać w mące i smażyć na oleju do zrumienienia.
Aby przygotować sos, na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone krewetki (małe, koktajlowe krewetki dodać w całości) i lekko posolić. Podgrzewać na małym ogniu, aby masło nabrało aromatu krewetek, a krewetki masła. Wcisnąć ząbek czosnku i dodać garść posiekanej natki pietruszki.
Na talerzu polać porcje ryby sosem i podawać z cytryną do skropienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz