czwartek, 17 maja 2012

Ryba w sosie krewetkowo-czosnkowym

Tak naprawdę każda ryba morska nadaje się do wykorzystania w tym przepisie. Jak mogłoby być inaczej? Dodatek krewetek i czosnku w maśle doda smaku i aromatu każdej rybie.

Składniki:

  • ok. 0,5 kg filetów z ryby morskiej (na zdjęciu mintaj)
  • 1 cebula
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • mąka
  • 1/3 kostki masła
  • garść obranych krewetek (ok. 150-200 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki


Poprzedniego dnia pokroić rybę na porcje. Skropić sokiem z cytryny, posolić i obłożyć plastrami cebuli. Przykryć i pozostawić na noc w lodówce.
Przed smażeniem oczyścić rybę z cebuli i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtaczać w mące i smażyć na oleju do zrumienienia.
Aby przygotować sos, na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone krewetki (małe, koktajlowe krewetki dodać w całości) i lekko posolić. Podgrzewać na małym ogniu, aby masło nabrało aromatu krewetek, a krewetki masła. Wcisnąć ząbek czosnku i dodać garść posiekanej natki pietruszki.
Na talerzu polać porcje ryby sosem i podawać z cytryną do skropienia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz