poniedziałek, 28 maja 2012

Zapiekanka wieprzowa z cukinią i serem

To danie jest luźno inspirowane meksykańskim chili con carne, głównie dzięki użytym przyprawom. Dlatego wieprzowinę można z powodzeniem zastąpić mieloną wołowiną lub innym rodzajem mięsa. Ja użyłam mielonej wieprzowiny z szynki i łopatki.
Zamiast camemberta można użyć podwójnej ilości mozarelli.

Składniki:

  • 0,5 kg chudej, mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • garść listków oregano
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego.
  • sól, pieprz
  • 2 cukinie
  • ok. 100 g sera typu camembert
  • ok. 100 g mozarelli
Na patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli chcemy, by danie było bardzo pikantne, nie usuwamy pestek). Kiedy cebula zmięknie, dodajemy mięso i rozdrabniając je smażymy, aż straci surowość.
Dodajemy utarty w moździerzu kmin (jeśli ktoś nie ma moździerza, to może użyć kminu w ziarnach), słodką paprykę, oregano, przecier, sól i pieprz. Chwilę wszystko razem gotujemy.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia do zapiekania. Cukinie i camembert kroimy w grubą kostkę i mieszamy z mięsem.
Na tym etapie danie można pozostawić nawet przez noc w lodówce i dokończyć dopiero na pół godziny przed podaniem.
Zapiekankę posypać startą mozarellą i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż mięso będzie gorące, a ser się rozpuści i nieco podpiecze.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz