poniedziałek, 28 maja 2012

Rolada indycza z szynką i serem

Delikatne mięso indycze można z powodzeniem zastąpić schabem wieprzowym lub cielęciną. Zamiast użytego w przepisie pora, świetnie sprawdzi się pozbawiona skórki papryka lub zblanszowany szpinak. Jak zawsze, zachęcam do kreatywności i eksperymentowania.

Składniki:

  • pierś z indyka
  • 1 por (biała część)
  • kilka plasterków sera żółtego
  • kilka plasterków szynki lub boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Pierś indyczą rozkrawamy delikatnie tak, by powstał jak największy płat mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Nacieramy rozgniecionym
ząbkiem czosnku. Na mięsie rozkładamy pokrojonego na cienkie plasterki pora, a następnie plastry sera i szynki. Zwijamy ostrożnie i związujemy ściśle nitką.
Osmażamy roladę na patelni z każdej strony, a następnie wkładamy do średnio gorącego piekarnika (ok. 18o st.) i pieczemy ok. 1 godziny.
Po upieczeniu pozostawiamy pieczeń na ok. 5 min, po czym kroimy w poprzek na plastry.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz