Składniki:
- pierś z indyka
- 1 por (biała część)
- kilka plasterków sera żółtego
- kilka plasterków szynki lub boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pierś indyczą rozkrawamy delikatnie tak, by powstał jak największy płat mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Nacieramy rozgniecionym
ząbkiem czosnku. Na mięsie rozkładamy pokrojonego na cienkie plasterki pora, a następnie plastry sera i szynki. Zwijamy ostrożnie i związujemy ściśle nitką.
ząbkiem czosnku. Na mięsie rozkładamy pokrojonego na cienkie plasterki pora, a następnie plastry sera i szynki. Zwijamy ostrożnie i związujemy ściśle nitką.
Osmażamy roladę na patelni z każdej strony, a następnie wkładamy do średnio gorącego piekarnika (ok. 18o st.) i pieczemy ok. 1 godziny.
Po upieczeniu pozostawiamy pieczeń na ok. 5 min, po czym kroimy w poprzek na plastry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz