Oto szybka, prosta, aksamitna zupa grochowa.
Składniki:
- 250 g połówek łuskanego grochu
- 2 małe marchewki lub 1 duża
- 1 por
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- 150 g boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
Opłukany groch, liść laurowy oraz obrane i pokrojone na kawałki marchewki i por umieścić w garnku, zalać ok. 1,5 l wody, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować, aż groch i warzywa będą miękkie.
W tym czasie podsmażyć na patelni boczek, pokrojony w kostkę.
Zupę zmiksować, wyjmując uprzednio liść laurowy. Dodać usmażony boczek, wcisnąć czosnek i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz