poniedziałek, 28 maja 2012

Błyskawiczna zupa grochowa

Określenie "błyskawiczna" jest nieco przesadzone. Z pewnością nie jest tak błyskawiczna jak "zupa" w proszku, którą zalewa się wrzątkiem. Pewna jestem jednak, że jeżeli ktoś zagląda na blogi kulinarne, przedkłada prawdziwą, ugotowaną nie z półproduktów, lecz ze świeżych warzyw, zupę nad gotowe, nafaszerowane różnymi substancjami o dziwnych nazwach proszki, które, jak próbują nam wmówić ogłupiające reklamy, powinny być obowiązkowym produktem w szafce prawdziwej pani domu. 
Oto szybka, prosta, aksamitna zupa grochowa.

Składniki:

  • 250 g połówek łuskanego grochu
  • 2 małe marchewki lub 1 duża
  • 1 por
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
Opłukany groch, liść laurowy oraz obrane i pokrojone na kawałki marchewki i por umieścić w garnku, zalać ok. 1,5 l wody, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować, aż groch i warzywa będą miękkie.
W tym czasie podsmażyć na patelni boczek, pokrojony w kostkę.
Zupę zmiksować, wyjmując uprzednio liść laurowy. Dodać usmażony boczek, wcisnąć czosnek i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz