wtorek, 1 maja 2012

Pstrąg z masłem i koperkiem

Tytuł mógłby posłużyć za cały przepis. Jest to po prostu pieczony pstrąg z masłem i koperkiem "w brzuszku".

Składniki:

  • po jednym niezbyt dużym pstrągu na osobę
  • masło
  • koperek
Wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy. Można odciąć głowę, ale nie jest to konieczne. Ja wolę odciąć, żeby nic na mnie nie patrzyło z talerza. Blachę lub naczynie, w którym będzie się piekła ryba, lekko posmarować olejem. Pstrągi posolić. Do wnętrza każdego pstrąga włożyć 2-3 gałązki koperku i łyżeczkę masła. Ułożyć w naczyniu, na wierzch każdego pstrąga położyć odrobinę masła i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 20-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz