wtorek, 1 maja 2012

Gulasz wołowy

Istnieje mnóstwo przepisów na gulasz wołowy. Poniższy przepis to chyba najbardziej klasyczny z możliwych. Jedynie dodatek kminu rzymskiego wprowadza nową jakość. Kmin rzymski, przyprawa wręcz niezbędna w tak różnych kuchniach jak indyjska i meksykańska, doskonale komponuje się z wołowiną.
Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni, na rozgrzanej jednej łyżce tłuszczu podsmażyć drobno posiekane cebule. Przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Dołożyć pozostałe dwie łyżki tłuszczu i partiami obsmażać wołowinę pokrojoną w dużą kostkę. Mięso wraz z tłuszczem przełożyć do garnka z cebulą, posypać mąką i wymieszać. Dodać paprykę, kmin rzymski (najlepiej utarty na proszek w moździerzu), koncentrat i pół szklanki wody. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. przepis super, na pewno z mamą z korzystamy!
    cały blog naprawde fantastyczny! gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zapraszam (także w realu :-))!

    OdpowiedzUsuń