Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 duże cebule
- 3 łyżki masła lub oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Na patelni, na rozgrzanej jednej łyżce tłuszczu podsmażyć drobno posiekane cebule. Przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Dołożyć pozostałe dwie łyżki tłuszczu i partiami obsmażać wołowinę pokrojoną w dużą kostkę. Mięso wraz z tłuszczem przełożyć do garnka z cebulą, posypać mąką i wymieszać. Dodać paprykę, kmin rzymski (najlepiej utarty na proszek w moździerzu), koncentrat i pół szklanki wody. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
przepis super, na pewno z mamą z korzystamy!
OdpowiedzUsuńcały blog naprawde fantastyczny! gratulacje :)
Dziękuję i zapraszam (także w realu :-))!
OdpowiedzUsuń