czwartek, 10 maja 2012

Oliwki w śródziemnomorskiej marynacie

Oliwki w aromatycznej marynacie są doskonałą przekąską na przyjęcia lub smacznym dodatkiem do sałat. Najlepiej jest użyć świeżej papryczki chili, pozbawionej pestek i pociętej w cieniutkie plasterki. Ich czerwień będzie dodatkowo zdobić przekąskę. Ja użyłam suszonych papryczek chili, bo takie tylko akurat miałam.
Składniki:

  • ok. 400 g oliwek zielonych lub czarnych (odsączonych)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżeczki oregano
  • 1 papryczka chili
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki octu winnego
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
Oliwki odsączyć z zalewy. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę jeśli suszona, pokruszyć (uwaga na oczy), albo, jeśli świeża, po usunięciu pestek pokroić w cienkie plasterki. Zmieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nimi oliwki. Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku od czasu do czasu odwracając go na chwilę do góry dnem, by marynata pokryła wszystkie oliwki. Najlepsze na drugi dzień. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz