Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 20 dag miękkiego masła
- 5 jaj
- 7 g suszonych drożdży (lub 4 g świeżych)
- 8 łyżek cukru
- garść rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
- skórka otarta z jednej cytryny lub aromat cytrynowy
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Do drożdży dodać odrobinę letniego mleka i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć na pianę, po czym dodawać na przemian po jednym jajku i po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę, pozostałe mleko, pozostałe 3 łyżki cukru, skórkę cytrynową, bakalie, sól i zaczyn. Dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pozostawić przez 5-10 minut, po czym wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch zanadto się rumieni, przykryć folią aluminiową i dopiekać, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz