wtorek, 1 maja 2012

Ciasto drożdżowe

To jest szybkie ciasto drożdżowe (nie licząc czasu potrzebnego na wyrośnięcie ciasta), szczególnie jeśli nie wyrabiamy go ręcznie, ale za pomocą robota kuchennego.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag miękkiego masła
  • 5 jaj
  • 7 g suszonych drożdży (lub 4 g świeżych)
  • 8 łyżek cukru
  • garść rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
  • skórka otarta z jednej cytryny lub aromat cytrynowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Do drożdży dodać odrobinę letniego mleka i łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć na pianę, po czym dodawać na przemian po jednym jajku i po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę, pozostałe mleko, pozostałe 3 łyżki cukru, skórkę cytrynową, bakalie, sól i zaczyn. Dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pozostawić przez 5-10 minut, po czym wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch zanadto się rumieni, przykryć folią aluminiową i dopiekać, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz