środa, 9 maja 2012

Cukinia z czosnkiem na maśle

To propozycja dodatku do mięs, szczególnie białych, albo samodzielnego lekkiego dania.

Składniki:

  • 3-4 młode cukinie
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Cukinie pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Nie obierać. 
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cukinie, wycisnąć czosnek i smażyć krótko, dopóki cukinie nie stracą surowości.
Jeśli chcemy je przyrumienić, tak jak na zdjęciu, należy je smażyć na bardzo ostrym ogniu.
Cukinie należy smażyć krótko, aby się nie rozpadły. Najlepsze są zrumienione, ale jeszcze jędrne.
Przyprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz