wtorek, 1 maja 2012

Zupa warzywna z krewetkami

Ta zupa jest inspirowana kuchnią francuską. Najlepiej podawać ją ze świeżą bagietką lub chlebkiem czosnkowym.


Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 2,5 l bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • liść laurowy
  • 1 kg obranych krewetek (może być mniej)
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Posiekane cebule i czosnek podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchew i pokrojone w plasterki łodygi selera. Podsmażać kilka minut. Dolać bulion i wino. Dodać liść laurowy i przecier, doprawić i gotować ok. 20 min. 
Wyjąć liście laurowe. Przelać ok. 1/3 zupy do osobnego naczynia. Zmiksować blenderem i dodać z powrotem do zupy.
Dodać krewetki i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Wlać śmietankę, posypać zieleniną i podawać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz