Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 2,5 l bulionu rybnego lub warzywnego
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- liść laurowy
- 1 kg obranych krewetek (może być mniej)
- 1/2 szklanki śmietanki
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Posiekane cebule i czosnek podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchew i pokrojone w plasterki łodygi selera. Podsmażać kilka minut. Dolać bulion i wino. Dodać liść laurowy i przecier, doprawić i gotować ok. 20 min.
Wyjąć liście laurowe. Przelać ok. 1/3 zupy do osobnego naczynia. Zmiksować blenderem i dodać z powrotem do zupy.
Dodać krewetki i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Wlać śmietankę, posypać zieleniną i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz