niedziela, 6 maja 2012

Bardzo pomidorowy krem ze świeżych pomidorów

Krem ze świeżych pomidorów w maju? Wydaje się to i kosztowne, bo to przecież jeszcze nie sezon na pomidory, i bezsensowne, bo sprzedawane teraz pomidory nie dojrzewają w pełnym słońcu i nie mają tego "słonecznego" aromatu. Nie mam jednak zamiaru dociekać, jak to się stało, że na początku maja na konstancińskim targu pachnące i bardzo dojrzałe pomidory sprzedawane były w zadziwiająco niskiej cenie, po 1,80 zł za kilogram. 
Nie chcąc niczym zdominować ich smaku i aromatu, praktycznie nic do nich nie dodałam, nawet czosnku, który zawsze dodaję do zupy pomidorowej.

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • czubata łyżka masła
  • świeża bazylia
  • cukier, 
  • sól, 
  • pieprz
Pomidory pokroić na kawałki, rozgotować, zmiksować i przetrzeć przez sito. Teraz tylko wystarczy dodać kopiastą łyżkę masła dla złagodzenia smaku i uzyskania aksamitnej konsystencji i doprawić solą, pieprzem i cukrem, jeśli zupa wydaje się zbyt kwaśna.
Udekorować świeżą bazylią i......pycha!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz