niedziela, 6 maja 2012

Kotleciki w sosie miodowo-musztardowym

To jest sposób na uszlachetnienie naszego poczciwego mielonego kotleta. Wystarczy nieco go zmniejszyć i oblać sosem, a powstanie ciekawe i, co najważniejsze, smaczne danie.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 roztrzepane jajko
  • sól i pieprz
  • odrobina wody lub bulionu
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki ziarnistej musztardy
  • kubeczek śmietanki
Wołowinę wymieszać z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i wyrabiać w razie potrzeby podlewając nieco wodą lub bulionem, aż do uzyskania jednolitej, lekkiej masy.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Formować małe kotleciki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do lekkiego zrumienienia po obu stronach. 

Jeśli na patelni jest zbyt dużo oleju, delikatnie go odlać. W naczyniu wymieszać miód, musztardę i śmietankę. Jeśli miód jest gęsty, to nie szkodzi, rozpuści się na patelni. Zalać sosem kotleciki i wszystko razem dusić przez kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz