niedziela, 6 maja 2012

Aromatyczna zupa ze szpinakiem

Ta zupa bezboleśnie "pomieściła" w sobie prawie kilogram szpinaku i smakowała także tym domownikom, którzy być może kręciliby nosem widząc szpinak solo na talerzu. Ja posiekałam szpinak niezbyt drobno, ale można go tak rozdrobnić, by prawie zupełnie nie był widoczny. Ale po co, skoro ta zieleń tak pięknie komponuje się z czerwienią pomidorów?

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki słodkiej papryki, mielonego kminu rzymskiego i mielonej kolendry
  • puszka pomidorów
  • 2 duże ziemniaki, 
  • ok. 2, 5 litrów bulionu
  • 800 g szpinaku (tyle ja dodałam, ale, oczywiście, może być mniej.... albo więcej)
Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać przyprawy i jeszcze smażyć ok. 2 minut. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem, pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać posiekany szpinak i gotować kolejne 5 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz