sobota, 28 kwietnia 2012

Chleb pszenny

Często piekę chleb na zakwasie z razowej mąki żytniej lub orkiszowej, ale od czasu do czasu, ku radości rodziny, spragnionej białego pieczywa, piekę ten biały chleb lub inne pszenne pieczywo. Jest łatwy i zawsze się udaje. Zaznaczę, że nie wyrabiam ciasta drożdżowego ręcznie. Nie mam na to siły. Kupiłam robot kuchenny o odpowiednio dużej mocy, 800W, który doskonale radzi sobie z ciastem drożdżowym i ciastem na pierogi.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 25 g tłuszczu (miękkiego masła, smalcu, itp)
  • 1 torebka suszonych drożdży (7g) 
  • ok. 450 ml letniej wody
Połączyć wszystkie składniki (nie trzeba robić zaczynu) i dobrze wyrobić (robotem ok. 3 min. na wysokich obrotach). Pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz wyrabiać przez 2-3 minuty, po czym przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Poczekać, aż ciasto ponownie zacznie rosnąć, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. i piec przez ok. 35 min.

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ten chleb. Spróbuję zrobić. Ale moje chleby zwykle mają bardzo twardą, spieczoną skórkę. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję kombinować z piekarnikiem, np. piec nie z termoobiegiem, ale najpierw góra-dół przez 10 min., a potem tylko dół przez 20 min. i na koniec znów włączyć górę, żeby się przyrumienił. Można też piec dłużej w niższej temperturze.
      Powodzenia! :-)

      Usuń