wtorek, 26 września 2017

Ciasto kruszonkowe

Szybkie i proste ciasto, które może być za każdym razem inne w zależności od nadzienia. Możemy użyć jakiegokolwiek dżemu lub powideł. Ja wykorzystałam dżem cytrynowy, co dało bardzo ciekawy słodko-cierpki efekt.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem lub powidła 
Masło posiekać lub zetrzeć na tarce, po czym połączyć wszystkie składniki (oprócz dżemu). Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć nią okrągłą tortownicę (lub formę na tarty). Można również po prostu wykleić dno tortownicy połową ciasta. Posmarować kilkoma łyżkami dżemu lub powideł, a następnie posypać startą lub pokruszoną drugą połową ciasta.

Piec do zrumienienia około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz