niedziela, 30 listopada 2014

Greckie ciasto pomarańczowe

To ciasto jest w Grecji tradycyjnym ciastem noworocznym. Przed pieczeniem umieszcza się w nim monetę, a osoba, która w swojej porcji znajdzie pieniążek, będzie ponoć miała szczęście w nadchodzącym roku (o ile nie złamie sobie zęba wgryzając się w miękkie ciasto i trafiając na twardą monetę).
Ponieważ nie jest to nasza tradycja, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy piekli to ciasto, kiedy tylko mamy na to ochotę. Oryginalnie powinniśmy użyć do pieczenia oliwy z oliwek, ale, choć lubię i cenię oliwę z oliwek, tutaj używam bezsmakowego i bezwonnego oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron.



Składniki:


  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Wyszorować dokładnie pomarańcze, a następnie otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Żółtka oddzielić od białek.

Olej ubijać z cukrem aż do połączenia, a potem stopniowo dodawać kolejno po jednym żółtku, wanilię, skórkę otartą z 2 pomarańczy, sok pomarańczowy, mleko i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać na natłuszczoną blachę i piec ok. 50 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie, zapisze przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie mięciutkie i pachnące, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę super. Aż mam ochotę na takie ciasto. Chyba jutro je zrobię. Dzisiaj skorzystałam z przepisu https://najlepszewkuchni.pl robiłam na obiad zupę krem z kukurydzy. Wszystkim smakował. Polecam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ma być rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń