piątek, 17 października 2014

"Ślimaczki" z warzywami

Wszystkich wiernych czytelników mojego bloga proszę o wybaczenie za miesiące milczenia. Na szczęście sam blog ma się dobrze, a liczba dziennych odwiedzin wzrosła sześciokrotnie. Ogromnie się z tego cieszę i obiecuję poprawę!

Dziś pragnę się podzielić przepisem, opartym na jednym z przepisów z książki "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana". Potrawa smaczna, efektowna i łatwa do modyfikacji, bo można przecież wykorzystać dowolne warzywa.




Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • ok. 600 ml wody
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Składniki nadzienia:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 kulki mozarelli
  • 100 g parmezanu (lub innego twardego, dojrzewającego sera)
  • oliwa
  • bazylia, 
  • sól, pieprz





Bakłażan, cukinię i paprykę pokroić w plastry, ułożyć na blasze i skropić oliwą. Piec w gorącym piekarniku ok. 20-30 minut. Upieczone warzywa pokroić w kostkę i wymieszać z rozdrobnioną mozarellą, startym parmezanem i bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.











Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na nim nadzienie. Zwinąć w rulon, a następnie pokroić na plastry grubości ok. 5 cm. 












"Ślimaczki" ułożyć niezbyt ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze ok. 180 st. przez około 25 minut.









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz